Όλες ανεξαιρέτως οι θερμάστρες, που τα περιθωριακά κανάλια ανελέητα διαφημίζουν, ισχυρίζονται ότι είναι οι πιό αποδοτικές και οι πιό οικονομικές σε ηλεκτρική κατανάλωση από όλες τις άλλες.

Μα πως είναι δυνατόν μιά ορισμένη μάρκα ηλεκτρικής θερμάστρας να είναι οικονομικότερη, σε κατανάλωση, από κάποια άλλη μάρκα όταν ο συντελεστής απόδοσης σε όλες τις ηλεκτρικές θερμάστρες είναι πάντα 100%;

Ναι, σωστά διαβάσατε, ο συντελεστής απόδοσης σε όλες τις ηλεκτρικές θερμάστρες είναι 100%, ανεξαρτήτως τύπου ή χώρας προέλευσης. Ελβετική ή Κινέζικη το ίδιο: 100% απόδοση. Όσο γιά τις φυσικές διαστάσεις της θερμάστρας, μόνο ψυχολογικές placebo επιπτώσεις μπορούν να έχουν! Όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερη σου λέει ο άλλος!

Το μόνο που ίσως να διαφέρει μεταξύ τους είναι η τιμή, η ποιότητα και η ισχύς. Τα βατ που λέμε.

Οι οικιακές ηλεκτρικές θερμάστρες κατασκευάζονται από 1000W μέχρι 3000W.
Όσο μεγαλύτερος ο χώρος που θέλουμε να θερμάνουμε τόσο περισσότερα βατ χρειάζονται.
Όσο περισσότερα βατ, ανάλογα με τον αριθμό των θερμαντικών στοιχείων που ανάβουμε, τόσο αυξάνεται η κατανάλωση σε ρεύμα.

Επιπλέον, όσο αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος τόσο αυξάνεται και η τιμή ανά κιλοβατώρα που χρεώνει η ΔΕΗ.
Γιά θερμανση μεγάλου χώρου, καλύτερα πολλές διασκορπισμένες μικρές θερμάστρες παρά μία μεγάλη θερμάστρα σε ένα σημείο.

Τι είδη ηλεκτρικής θερμάστρας υπάρχουν;

Α: Αυτές που θερμαίνουν τον αέρα του δωματίου. (αερόθερμα, καλοριφέρ λαδιού ή αντίστασης). Είναι κατάλληλες γιά ομοιόμορφη θέρμανση χώρου.

Β: Αυτές που, σε μικρή σχετικά εμβέλεια, θερμαίνουν τα αντικείμενα (ανθρώπινα σώματα, έπιπλα), μέ ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μακρού, μεσαίου, ή βραχέως μήκους κύματος.
• Μακρού μήκους κύματος: κεραμικά στοιχεία. Αν η θερμάστρα δε βγάζει καθόλου φως, τότε εκπέμπει ακτινοβολία μακρού μήκους κύματος.
• Μεσαίου μήκους κύματος: κρυσταλλικά στοιχεία χαλαζία ή και χρωμονικελίνης. Αν κοκκινίζει κάπως, εκπέμπει ακτινοβολία μεσαίου μήκους κύματος.
• Βραχέως μήκους κύματος: χαλαζιακά στοιχεία βολφραμίου. Αν βγάζει αρκετό φώς, εκπέμπει ακτινοβολία βραχέως μήκους κύματος.

Η υπέρυθρη ακτινοβολία (IR) εκπέμπεται από όλα τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Στην πραγματικότητα από οτιδήποτε με θερμοκρασία πάνω από το απόλυτο μηδέν. Επιτρέπει τη δυνατότητα θέρμανσης αντικειμένων χωρίς άμεση επαφή με την πηγή θερμότητας. Η υπέρυθρη είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, παρόμοιας φύσης με το φως, στην περιοχή μήκους κύματος μεταξύ ορατού φωτός και μικροκυμάτων (1μm με 1cm). Όταν η ενέργεια υπέρυθρης ακτινοβολίας καταλήγει σε ένα αντικείμενο, απορροφάται από αυτό και αυξάνει τη θερμοκρασία του, ή αντανακλάται στην επιφάνειά του.

Μια κατηγορία από θερμάστρες που στην Ελλάδα λέγονται «Θερμοπομποί – Convectors» ή ελληνιστί Κονβέκτορες(!) αποτελεί προϊόν Δημιουργικής Ασάφειας. Πομπώδες όνομα γιά ένα απλό ηλεκτρικό καλοριφέρ.

Θερμοπομπός δηλώνει ότι εκπέμπει, δηλαδή ακτινοβολεί θερμότητα (υπέρυθρη ακτινοβολία). Έλα όμως που οι «Θερμοπομποί – Convectors» λειτουργούν με το να θερμαίνουν κυρίως τον αέρα! Convection heater είναι το θερμαντικό σώμα με αέρα φυσικής κυκλοφορίας (convection). Ο αέρας καθώς κυκλοφορεί διαμέσου της συσκευής, θερμαίνεται από το θερμαντικό στοιχείο, αύξάνεται ο όγκος του και καθώς γίνεται ελαφρύτερος ανέρχεται. Λόγω της φυσικής κυκλοφορίας αέρος είναι εντελώς αθόρυβα, σε αντίθεση με τα αερόθερμα.

Είναι επικίνδυνη η ηλεκτρική θερμάστρα υπέρυθρης ακτινοβολίας;
Εκτός από τους αυτονόητους κινδύνους επαφής με το θερμαινόμενο στοιχείο, η υπέρυθρη ακτινοβολία μικρού μήκους υψηλής έντασης μπορεί να προκαλέσει έμμεσο κάψιμο όταν το δέρμα είναι εκτεθειμένο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ή είμαστε πολύ κοντά στη θερμάστρα. Άτομα που εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες υπέρυθρης ακτινοβολίας για μεγάλο χρονικό διάστημα (όπως οι υαλουργοί και οι ηλεκροσυγκολλητές) δυνατόν να πάθουν αποχρωματισμό της ίριδας και αδιαφάνεια του υδατικού οφθαλμικού χυμού, οπότε η έκθεση θα πρέπει να μετριάζεται.

Σύγκριση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης (υπέρυθρα πάνελ, ηλεκτρική, κλπ). Ασφάλεια, ακτινοβολίες, μειονεκτήματα
https://www.home-biology.gr/ilektromagnitikes-aktinovolies/aktinovolies-xamilon-sixnotiton/sistimata-thermansis

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

https://paroutsas.jmc.gr/different/cur_cons.htm