«Τρίψε τη μύτη σου» λέει ο ένας. «Τρίψε το μάγουλο σου, είναι παγωμένο» λέει ο άλλος. Ο Κάσκιν και ο Πάλμ γονατίζουν και προσεύχονται…

–Ντοστογιέφσκι, Έγκλημα και Τιμωρία

Τρίψε τη μύτη σου και κόψε της μπύρας τον αφρό!

Το ρινικό σμήγμα, γνωστό και ως λάδι της μύτης, είναι λιπαρή ουσία που εκκρίνεται από την επιφάνεια της ανθρώπινης μύτης. Οι πόροι των πλευρικών πτυχών (όπου η μύτη ενώνεται με το πρόσωπο) του εξωτερικού της μύτης δημιουργούν και αποθηκεύουν περισσότερο λάδι και λίπος από τους πόρους οποιουδήποτε αλλού σημείου του ανθρώπινου σώματος, σχηματίζοντας μια εύκολα διαθέσιμη πηγή μικρών ποσοτήτων γράσου ή ελαίου. Το λίπος αυτό είναι μια ιδιαίτερα ελαιώδης μορφή σμήγματος, που πιστεύεται ότι περιέχει περισσότερο σκουαλένιο (C30H50) από τις εκκρίσεις σε άλλα μέρη του δέρματος.

Είναι αξιοσημείωτο το ρινικό σμήγμα γιατί είναι ένα βολικό ανθεκτικό λιπαντικό.

Το ρινικό σμήγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελαχιστοποιήσει τις γρατζουνιές σε επιφάνειες οπτικών, για παράδειγμα κατά τον καθαρισμό φωτογραφικών αρνητικών.

Ο θρύλος των αστεροσκοπείων αναφέρει ότι το ρινικό σμήγμα χρησιμοποιήθηκε για να μειώνει το φως σκεδασμού και αντανακλάσεις στα μη-κατοπτρικά τηλεσκόπια, προ της ανάπτυξης αντιανακλαστικών επικαλύψεων κενού. Οι αντιανακλαστικές ιδιότητες οφείλονται εν μέρει στο γεγονός ότι το ρινικό σμήγμα γεμίζει μικρές ρωγμές και γρατζουνιές και σχηματίζει μία λεία, στιλβωμένη επιφάνεια και εν μέρει στον χαμηλό δείκτη διάθλασης του ελαίου, που μπορεί να μειώσει την επιφανειακή αντανάκλαση σε φακούς με υψηλό δείκτη διάθλασης.

Το ίδιο αποτέλεσμα εκμεταλεύονται μερικές φορές οι συλλέκτες νομισμάτων ώστε να αλλάζουν την εμφανή ποιότητα ελαφρώς φθαρμένων κερμάτων.

Το ρινικό σμήγμα συνιστάται συχνά ως λιπαντικό για τα διάφορα εξαρτήματα στα καλάμια αλιείας.

Το ρινικό σμήγμα έχει ήπιες αντιαφριστικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κόβει τον υπερβολικό αφρό σε φρεσκερασμένη μπύρα ή αναψυκτικό. Σκουπίστε το γράσο της μύτης σας με το δάχτυλό και στη συνέχεια αγγίξτε ή ανακατώστε τον αφρό της μπύρας, ώστε να διαλυθεί γρήγορα. Φτάνει να μη χώνετε τη μύτη σας σε ποτήρια άλλων!

Το βιβλίο του γιατρού για σπιτικές θεραπείες (The Doctor’s Book of Home Remedies) προτείνει τη χρήση ρινικού σμήγματος σαν μία θεραπεία για τα σκασμένα από το κρύο χείλια.

Ξενοφών Γουναρόπουλος